Blog Archive - AOA / Alt Om Århus

I've written various blogs in different places over the years. Started a blog, then stopped, then did something blog-like on my own website, then stopped, then found a new blog-site, but stopped, and so on and so forth. Some was written in Danish and some in English. I have managed to collected all I wrote in those various places.

These writings were from AOA.dk (Alt Om Århus)
where I was a music blogger for a while.
They were posted on my Støj På Overfladen blog at
Blogspot.com alongside my other writings at the time.

Copyright, Lars Kjær Dideriksen


2010 - tekst

Indlæg fra arkiv på vej

Fra AOA.dk:

Tekst


 

Tekst


2010 - may 15

Melankoli med hår på brystet

Fra AOA.dk:

Af en koncertjunkies bekendelser - del 2...


Hvad er det lige med det der Balkanmusik? Som dansker kan man let få et romantisk forhold til den. Især hvis man har set et par Emir Kusturica-film. Men selvfølgelig er virkeligheden mere nuanceret end det. Ikke desto mindre er melankolien i den til at tage at føle på. Men festen er der stadig. Som om man har sagt ”Ja, livet er dælme hårdt, så det kræver en fest”. Den står i skærende kontrast til de danske "singer/songwriteres" velfærds-melankoli, hvor parolen mellem linierne næsten lyder ”Ja, jeg har det egentligt ganske godt, men hvor det alligevel dybt nederen. Mon det er fordi, jeg sidder i en kasse og keder mig?”. Det bliver til klynk, mens Balkanmelankolien til forskel har hår på brystet.

Anyways... som jeg skrev i går gik turen til Café Vestergade fredag aften, hvor balkan-duoen Blue Shadow Caravan endte med at sætte gang i festen. De startede med et par traditionelle slaviske folkesange. Jeg kender vist kun én af dem - ”Niska Banja” - men de lyder fan’me alle sammen godt. Når materialet er i orden er genkendelsesglæden unødvendig for mit vedkommende. Derefter slog de over i en håndfuld egne, originale sange. De fleste på engelsk. Og hvis ikke forsanger Radomir Gluhovic havde gjort opmærksom på det, så ville jeg også have troet, at de var gamle hæderkronede folkesange. Bevares, de havde en snert af noget andet, men melodierne sad lige i skabet - og hjertet. Og sikken en stemme, han har. Den akkompagneres hans guitar og af hans musikalske partner, hvis navn jeg desværre ikke lige har fået fat i, på percussion. Simpelt og effektivt.

Efter deres egne numre hev de flere traditionelle sange frem, og så gik der fællessang i den. Også det lød selvfølgelig godt. Café Vestergade var nemlig fyldt med ex-jugoslaver og derfor i den grad balkanificeret for en aften. Dog sneg der sig også The Doors’ ”People Are Strange” ind. Med de mange slaviske toner stadig ringende i hovedet, så gik der pludselig en åbenlys og logisk rød tråd fra Balkan til Los Angeles. How about that?! Vi havde heller aldrig haft den fede, surfede titelmelodi til ”Pulp Fiction”, hvis det ikke havde været for det slaviske krydderi. Den kom også på repertoiret ud på de sene timer.

I løbet af aftenen inviterede Blue Shadow Caravan venner til at spille med og duoen blev en kvartet. Blandt andet tog Emir Pasic - sanger i balkanorkesteret KURvE og duoen Agata & Me - del i løjerne. Han er ret så eminent på en guitar foruden han også har en kraftfuld stemme.

Absolut eneste minus ved aftenen kan jeg mærke her dagen efter. Et par små tømmermænd har sneget sig ind på den øverste etage. Det til trods for, at jeg var i bil, og derfor kun drak tre danskvand. Men jeg fornemmede godt, hvor det bar hen i den utroligt røgfyldte café. Host-host!

Så jeg håber, at se Blue Shadow Caravan på et røgløst ”rigtigt” spillested snart. Ikke blot fordi jeg er ikke-ryger, men fordi de hører hjemme der. Jeg finder desuden trøst i, at det forlyder, at de er ved at have deres første demooptagelser klar og at en MySpace-side er på vej. Så dem kommer vi forhåbentligt til at høre mere til.

Og tillad mig lige at runde af ved at zoome ud og se det store billede. For jeg kan ikke nære mig: Hvis Pia Kjærsgaard og hendes ariske skødehunde ikke fatter, at kulturel diversitet som dette ikke beriger et samfund og hjælper det med at bære det videre, så er det hende, der er noget galt med. Nå ja, men det ved vi jo godt. Alligevel fristes jeg til at sige: Luk måsen, drop xenofobien og nyd det!

Vi ses derude!

Lars


2010 - may 14

Fredagsdilemma: Blip eller Balkan

Første rigtige blog-indlæg på AOA.dk:

Af en koncertjunkies bekendelser - del 1...


Så er min musikblog på Aoa.dk skudt i gang. Lækkert! Jeg skal fremover skrive lidt om hvad der sker af spændende ting på den århusianske musikscene. Denne første gang gør jeg det dog kort, da jeg vil kaste lys på to ting. Ja, naturligvis foregår de nogenlunde samtidigt, så jeg må vælge.

Torsdag begyndte den ottende Lyd + Litteratur-festival. Fire dage hvor ord møder musik på meget forskellig vis. Formentligt lige fra det primale til det skægkrassende intellektuelle. Jeg ved ikke hvor meget, jeg når af det. Jeg har tidligere haft fornøjelse af at opleve TS Høeg, MikkelModulererMarius, Clean Boys og Band Ane i forskellige sammenhænge. Så dem vil jeg godt anbefale, man tjekker ud.
Min trang til at opsøge ting, jeg ikke kender gør også, at jeg bliver pirret af resten af programmet, for der er jeg lidt på bar bund. Desuden ville jeg egentligt gerne se Michael Mørkholt, der også optræder. Ham har jeg også set flere gange før, men det er snart længe siden.

Han slog i sin tid sine folder på Det Jyske Kunstakademi som lydkunstner og collagemester med en meget legesyg indfaldsvinkel. Bl.a. i bandet Jab Mica Och El, som modtog Danmarks Radios ’Radium’-pris. Nu laver han musik under navnet Solhorn og jeg kunne godt bruge et gensyn og genlyt med hans prikkende og blippende electronica, der lyder som en børnehave fanget i en rystet Pepsicola.


Men, men, men... valget er ikke let, så med håb om at han og flere af de andre spændende kunstnere rammer Århus en anden gang, tager jeg en mere tilbagelænet fredag aften i Vestergade. Dog: er man nysgerrig om Lyd + Litteratur-festivalen, der foregår forskellige steder i byen, bør man besøge http://www.lydpluslitteratur.dk/ og http://www.lips.dk/. Måske når jeg lidt af det i weekenden, hvem ved?

I aften vælger jeg Blue Shadow Caravan, der er en balkan-duo med base i Århus, der spiller akustiske sange. Jeg kan ikke henvise til hjemmesider med lyd eller video, men det skyldes formentligt, at duoen er et relativt nyt projekt. Ikke engang Google er megen hjælp.
Jeg har set dem engang før, da de varmede op for det århusianske balkan-orkester KURvE, og det gjorde de forbavsende godt. Med en flot samling traditionelle folkesange og egne numre formåede de at fange den intimitet, som så mange af de mere amerikansk inspirerede ”singer/songwriters” higer efter. De mixer dog et melodisk landskab fra det sydslaviske ind i blandingen, så sangene for danske ører lyder noget mere forfriskende end det, vi mest bliver præsenteret for. Så en klar anbefaling herfra.


Det foregår på Café Vestergade klokken 21.00 i aften fredag.

Vi ses derude!

Lars

Facebook events:
Lyd + Litteratur
Blue Shadow Caravan

2010 - may 14

Så sker der ting og sager på AOA.dk

Så kom AOA-bloggen op og køre. Præsentationen af mig på sitet lyder sådan her:

Musikblogger - Lars Kjær Dideriksen
Lars Kjær Dideriksen står bag pladeselskabet Sound Of Perpetual Astonishment (SOPA) og har skrevet om musik for bl.a. Geiger, Soundvenue samt bidraget til bogen ”Rock i Århus”. I 2004 stod han bag bogen, cd’en og hjemmesiden ’århus:nu’, der senere blev til en nyhedsside om musikscenen i Århus.

Tidligere endnu startede han Supertanker, der var en hjemmeside, som bragte nyheder om dansk musik på engelsk. På nuværende tidspunkt skriver han – foruden denne blog på aoa.dk – i bloggen ’Støj på overfladen’ og dokumenterer hvad der rører sig på den århusianske musikscene.
Derudover arrangerer Lars Kjær Dideriksen koncerter under SOPA-navnet i ny og næ. Han er uddannet journalist og arbejder til dagligt med kommunikation i uddannelsessektoren for Danmarks tredjestørste uddannelsesinstitution VIA University College.

Læs mere om Lars Kjær Dideriksen på: larsdideriksen.com


2010 - april 28

 

Musikalsk slutspurt inden sommerferien

I den nærmeste fremtid starter jeg med at blogge for hjemmesiden Alt Om Århus. Det skal hovedsageligt handle om Århus og musik. Dog er teknikken ikke helt på plads endnu. Jeg var derfor for tidligt ude med min første blog der. Men så har jeg da heldigvis Støj På Overfladen, så teksten ikke går helt til spilde. Værsgo...

Overskriften til disse første ytringer som nyslået blogger på AOA.dk kunne lige så godt have lydt: "En koncertjunkies bekendelser." Sommerens festivalsæson nærmer sig, hvor spillestederne går i hi. Men inden det sker ser det ud til, at det bliver noget af en slutspurt rundt på de lokale scener i Århus. Det bliver en travl tid. Skal I med?

Elektroniske udskejelser
De Jydske Musikkonservatoriums elektronisk linie har været dejligt aktiv på det seneste. Blandt andet med Kati Lineks "Rooms & In-Betweens" og som del af Rama10. Onsdag den 28. april er de atter i gang i Musikhuset, hvor der er "liflig electronica og konceptuelle video-værker til elektroakustiske landskaber og abstrakte kompositioner" fra musikerne Krishve, Band Ane, Sandra Boss, Eske Nørholm og Jonas R. Kirkegaard. Band Ane er nok mest kendt, da hun i løbet af de seneste par år er blevet skamrost af anmelderne. Ved Rama10 havde jeg dog fornøjelsen af at se Krishve & gæster blande gammel elektronik med bl.a. forvrænget piano, hvilket fungerede fremragende.
Dette foregår i Rytmisk Sal, starter kl. 20 og prisen er gratis.

Teatralsk kultorkester
Dagen efter - torsdag den 29. april - har Voxhall fået lidt af et scoop på hænderne. Kultbandet The Residents spiller i Århus som det eneste sted i Danmark. Et band der egentligt et mest kendt for ikke at være kendt. Ingen aner hvem musikerne er, da de altid er i forklædning. Måske mest kendt for at være iført store øjenæbler på hovedet. For over 10 år siden havde jeg fornøjelsen af dem på Roskilde Festival. Det var - og er sikkert stadig - teatralsk, vanvittigt og syltet ind i makabre historier. Billederne fra den igangværende turné tyder på, at de holder stilen. DJ ZenElvis vender plader som opvarmning.

Pop eller beskidt rock?
Voxhall lægger også hus til flere godter i de to følgende dage - den 30. april og 1. maj. Den årlige PopRevo festival er tilbage. Caribou, Field Music og danske Figurines er blandt andet på programmet. Men som så mange gange før sker der andet i byen og i år vælger jeg nok en anden vej.
I Trøjborg Beboerhus i Tordenskjoldsgade spiller nemlig en række bands under titlen Raum Eins. Det er Sexdrome, Hahn Kult, Dead Juice og Iceage. Jeg vil troppe op mestendels for at opleve den purunge københavnske kvartet Iceage igen, som gjorde sig positivt bemærket under sidste års Spot festival - dog udenfor den officielle festival som del af Arrogant Tour, der satte skub i flere mindre steder i byen. Se evt. lidt med dem og andre i videoen her. Dørene åbner kl. 20 og entréen er blot 30 kr.


Foråret rockes ind
Og så er 1. maj er dagen, hvor byen er på den anden ende et eller andet sted imellem venstrefløjens paroler og rendyrket hygge. Jeg napper gerne begge, men musikken får nok mest plads i år. Klokken 20 skydes Det Obligatoriske Forårsritual i gang "det tidligere hjemsøgte autoværksted" i Nørrebrogade 16B (nu Kawasutrahuset). Århusbandet par excellence - Singvogel - spiller foråret ind, mens de bakkes op ad dj's, majstang og "klassisk underholdning, og knap så klassisk ditto", ifølge programmet. Folkene bag, der kalder sig Weak Black Hearts, har indtil nu været garant for arrangementer, der langt fra er kedelige. Og altså med snablen dyppet godt i den mudrede århusianske undergrund, hvor bl.a. Singvogel (der tæller medlemmer af nu hedengangne Vildensky) huserer med deres helt bud på original dansksproget forstadstråd. Forårsfestivitas sættes i gang kl. 20 og nok engang er der her tale om gratis glæder.

Se, nu er der allerede skrevet meget og vi er kun en uge fremme. Der kommer mere i næste blog. Men en hurtig oversigt over kommende arrangementer, der er interessante, kunne lyde sådan her:

4. maj: The Black Heart Procession, Voxhall
7+8+9. maj: Spor Festival
8. maj: Mejlgade for mangfoldighed 2010
10. maj: Master Musicians of Bukkake + Spektr, Lobby
10. maj: Venetian Snares + Otto Von Schirach, Musikcaféen
13.-16. maj: Lyd+Litteratur #8, Musikcaféen
20. maj: InterSPOT (international optakt til Spot Festival), diverse spillesteder
21. maj: Opsang 2010 (debatarrangement under Spot Festival), Musikhuset
21.-23. maj: Spot Festival, Musikhuset m.v.
24. maj: Woven Hand, Voxhall
25. maj: Wilco, Musikhuset

Og så kommer der sikkert en lang række arrangementer omkring i byen under Spot Festivalen, som er værd at tjekke ud. Dem skriver jeg nok om inden længe, mens jeg også vil skrive fra selve Spot Festivalen.

Vi ses derude!

Lars